Ecocem Materials Limited vergroot kapitaal met €22,5 miljoen vanuit Breakthrough Energy Ventures en Breakthrough Energy Ventures Europe

By Patrick Vreeswijk , 7 mei 2021 in 2021

[07 Mei 2021] –Dublin, Ierland – Green cement company Ecocem maakt vandaag een € 22,5 miljoen aandeleninvestering door Breakthrough Energy Ventures (BEV) en Breakthrough Energy Ventures-Europe (BEV-E) bekend. BEV zal ook een lid in de raad van bestuur van Ecocem aanstellen.

Ecocem is sinds lange tijd pionier en marktleider op het gebied van milieuvriendelijk cement op basis van gemalen hoogovenslakken. Deze investering zal Ecocem in staat stellen de komende jaren nieuwe cementen met een zeer laag CO2 aandeel op de markt te brengen. Deze nieuwe producten zullen gebaseerd zijn op de diepgaande kennis binnen Ecocem van cementen op basis van gemalen hoogovenslakken, en het toepassen van nieuwe materialen en technologieën uit eigen ontwikkeling.

De productie van cement veroorzaakt wereldwijd 7% van de totale CO2-uitstoot. Het verminderen van CO2 blijft tot nu toe slechts beperkt tot het terugdringen van de vrijgekomen CO2 tijdens het produceren van cementklinker. De sector wordt geconfronteerd met hoge investeringen en hoge operationele kosten voor de opvang en opslag/gebruik (CCSU) van CO2 na 2030. Het potentieel voor verdere CO2-reductie in dit decennium is slechts beperkt.

De nieuwe technologieën van Ecocem zullen de wereldwijde cementindustrie in staat stellen CO2-emissies snel en zonder hoge kosten te reduceren, door het aanbieden van hoogwaardige cementen met een aanzienlijk lager klinkeraandeel.

Een reeks aan CO2-reductie technologieën wordt reeds door de cementsector ontwikkelt en doorgevoerd. Ecocem zal aan deze inspanningen een verdere dimensie toevoegen, en de sector ondersteunen in het traject van emissie-reductie, conform het Parijs klimaatakkoord, door toegang te verlenen tot haar lage- CO2-oplossingen.

Donal O’Riain, oprichter en Managing Director van Ecocem : “Iedereen binnen Ecocem is zeer verheugd met wat we kunnen bereiken dankzij de ondersteuning vanuit BEV and BEV-E. We delen de overtuiging dat snelle CO2 besparing van de cement productie van vitaal belang is voor onze planeet en dat dit bereikt kan worden door innovatie en verspreiding van nieuwe technologieën. Nu kunnen we samen we deze uitdaging aangaan met hernieuwde urgentie en ambitie.”

“Beton is het fundament van de menselijke ontwikkeling, maar de conventionele productiemethode ervan is zeer CO2-intensief,” aldus Teresa Czerwinska, Vice-President bij de Europese Investeringsbank (EIB), verantwoordelijk voor innovatie. “Het Parijs klimaatakkoord eist dat de jaarlijkse CO2-emissie van de cementindustrie tegen 2030 tot 50% moet dalen om opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 tot 2 graden celcius. Daarom zijn innovatieve technologieën in deze sector meer nodig dan ooit tevoren. Ik ben verheugd dat de EIB financiering ondersteunt voor een bedrijf dat de CO2-voetafdruk van cement substantieel kan reduceren”

“ik juich deze investering door BEV-E toe,” zegt Mariya Gabriel, Eurocommisaris voor innovatie en onderzoek. “Europa en haar partners steunen Ecocem, een onafhankelijk bedrijf in de cementindustrie, één van de moeilijkste sectoren als het gaat om CO2-reductie. De CO2-arme oplossingen van Ecocem zullen niet alleen effect hebben op geïndustrialiseerde landen, maar ook opkomende economieën. Het stemt mij tevreden om te zien dat BEV-E, met deze derde transactie in 2021, hoog innovatieve ondernemingen aan haar portfolio toevoegt uit verscheidene sectoren zoals groene waterstof, hernieuwbare koolstofbronnen en vanaf heden cement.”

Doorzoek het Nieuws